Logopedie

De behandeling van kanker kan ook op het gebied van spreken, eten en ademhaling negatieve gevolgen hebben. De logopedist kan begeleiding bieden op het gebied van slikken, verslikken, kauwen en transporteren van voeding, speekselverlies, articulatie en stem, adem en benauwdheid.

Bij verschillende vormen van kanker kunnen problemen ontstaan waar wij als logopedisten ondersteuning bij kunnen bieden. Als gevolg van uw operatie of bestraling in mond- of keelholte kunt u problemen krijgen met het slikken, spreken of uw stem.

Bij thuiskomst wordt er door het behandelend team in het ziekenhuis contact opgenomen met uw huisarts. De huisarts zal contact opnemen met een logopedist buiten het ziekenhuis. Deze logopedist zal onderzoek doen. In samenspraak met u zal er een behandelplan met behandeldoelen opgesteld worden afgestemd op uw specifieke klachten.

Na de oncologische behandeling kunnen er bijwerkingen of klachten bij het spreken en/of eten zijn. De aard van de klachten en problemen na de operatie is sterk afhankelijk van de plaats van de operatie en de reconstructie. Hierdoor kunnen de klachten per patiënt nogal verschillen. In alle gevallen zal de logopedist zoveel mogelijk uw specifieke problemen proberen te verhelpen en/of verminderen.
De effectiviteit van de behandeling wordt natuurlijk beïnvloed door de aard en plaats van de operatie maar ook uw wil en doorzettingsvermogen kunnen positief werken.

Netwerk Oncologische Nazorg Zaanstreek/Waterland i.o. geeft zorg op maat aan mensen met kanker en/of gevolgen hiervan. Deze zorg wordt geleverd door deskundige, gecertificeerde en ervaren paramedische therapeuten conform richtlijnen.

Onze specialist:

Jasima Apostolovic

Links

Hoofdhals
PVHH
Slikproblemen